Οι ζωές των κατοίκων του Κόμματος Φθιώτιδας,πάνω από τα καπιταλιστικά κέρδη

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, μια σφοδρή βροχόπτωση ξύπνησε τους κατοίκους του Κόμματος Φθιώτιδας.Η βροχόπτωση πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε πλημμύρα, η οποία σκέπασε αυλές και αμάξια, εισήλθε στα σπίτια και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ζώα. Παρ’ όλο που η πλημμύρα δε στοίχισε τη ζωή ανθρώπων, το σοκ ήταν μεγάλο αφού πολλοί κάτοικοι ακόμα και σήμερα αγωνιούν με τη θέα και τον ήχο της βροχής.

Το Κόμμα είναι ένα χωριό, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω απ’ τη Λαμία, το οποίο βρίσκεται στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού. Η τοποθεσία του το έχει φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τα νερά του ποταμού τα οποία έχουν ξεχειλίσει και έχουν απειλήσει κυρίως χωράφια, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα νερά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ανθρώπινες και μη ζωές καθώς και τα σπίτια των κατοίκων.Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι γενικά κι αόριστα η κλιματική αλλαγή ή απλά η εκδήλωση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, αν για ακόμη μια φορά δεν ήταν τα καπιταλιστικά κέρδη η αιτία πίσω από την ανθρώπινη δυστυχία, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζονται απο τον κατασκευαστικό κολοσσό ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.Η συγκεκριμένη εταιρεία και η θυγατρική της “Κεντρική οδός”, ανέλαβαν τη μελέτη και την υλοποίηση του οδικού άξονα Ε65 καθώς και του ανισόπεδου κόμβου Λαμίας, έργα τα οποία αποτελούν την αιτία της καταστροφικής πλημμύρας, αφού ο τρόπος που έχουν στηθεί τα μετατρέπει σε ένα τεχνητό φράγμα μην επιτρέποντας τη διέλευση των νερών.

Φυσικά, η εταιρεία δε θα μπορούσε να προχωρήσει τα έργα αν δεν είχε τις θετικές γνωμοδοτήσεις του υπουργείου υποδομών και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την υποστηρικτή προς τους καπιταλιστές φύση, των κρατικών μηχανισμών. Κατά τη δημιουργία του αυτοκινητοδρόμου, πραγματοποιήθηκαν αποστραγγιστικά έργα, τα οποία όπως αποδείχτηκε ήταν για την ασφάλεια των ίδιων των έργων, αγνοώντας πλήρως τις ζωές των κατοίκων και κάνοντας πράξη το ιδεολόγημα του καπιταλισμού που θέλει τα κέρδη των αφεντικών πάνω από οποιαδήποτε αξία, ακόμα κι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Από την επόμενη ημέρα της πλημμύρας, οι πληγέντες κάτοικοι οργανώθηκαν και ξεκίνησαν έναν αγώνα ενάντια στα έργα της ΤΕΡΝΑ, υπερασπιζόμενοι το χωριό τους και το δικαίωμα τους να συνεχίσουν να μένουν εκεί. Ένα σκέλος του αγώνα των κατοίκων, αφορά και την προσφυγή στην αστική δικαιοσύνη για τη διευθέτηση του θέματος, το οποίο θα εκδικαστεί στις 16/2 στο δικαστήριο Λαμίας.

Εμείς ως αντιεξουσιάστριες/ες δεν έχουμε αυταπάτες για το χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης, αφού αποτελεί έναν απ’ τους βασικούς πυλώνες του συστήματος, βασικό μηχανισμό στη διαιώνιση των ταξικών ανισοτήτων και στην εμπέδωση της κρατικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας. Παρ’ όλα αυτά δε θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων, ανθρώπων που οι ζωές τους διασταυρώθηκαν με τα κέρδη των αφεντικών και που η καπιταλιστική επέλαση απειλεί την καθημερινότητά τους. Οι ντόπιοι πολιτικοί άρχοντες που έχουν πλησιάσει τις κινητοποιήσεις και εμφανίζονται σαν πυροτέχνημα για τις χειραψίες, δεν μπορούν να λύσουν κάτι, αλλά είναι μέρος του προβλήματος οι ίδιοι.Η αδιαμεσολάβητη αλληλεγγύη των από τα κάτω, είναι το σημαντικότερο όπλο μας ώστε να ανακόψουμε τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΈΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/2, ΣΤΙΣ 10:00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑ

Αντιεξουσιαστική συνέλευση Resisto

Leave a Reply